CVdades

Ací trobareu dades curioses i interessants de la nostra Comunitat:

Arròs DO València, mil anys de cultiu

Hi ha persones que pensen que l'arròs oculta algun misteriós secret en el seu interior per ser capaç d'enaltir amb la seua única companyia qualsevol verdura, carn o peix, a pesar de ser una cosa insípida en soledat. La veritat és que són moltes les seues bondats, moltíssimes. I una d'elles és aliar i enllaçar essències, gustos i textures amb les quals s’aconseguix una interminable varietat gastronòmica. Un recorregut per l'Albufera de València, on se sembra des de fa més de mil anys, mostra els secrets d'un cultiu que canvia amb el pas de les estacions.
 

Mariscos mediterranis, carns de caça o corral, la més humil de les hortalisses, uns senzills llegums o unes poques espines, poden arribar a ser el millor dels menjars quan acompanyen un arròs, siga caldós, melós o en paella. De fet, este cereal amb les característiques d'una planta terrestre, però que viu amb les arrels submergides en l'aigua, és un dels pilars de la gastronomia mediterrània.

En les valencianes terres de la Ribera, a l'Albufera, on flors i tarongers creixen a gust, se succeïxen un darrere de l'altre els densos arrossars, un cultiu ancestral i canviant. A València, Sueca i Cullera, sota la direcció del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Arròs de València que s'encarrega de garantir la qualitat de l'arròs, es produïxen 120 milions de quilograms de les varietats Gleva, Fonsa, J.Sendra, Albufera i sobretot Sénia, Badia i Bomba, adaptades perfectament a la zona del Parc Natural de l'Albufera.

Totes estes varietats absorbixen perfectament els caldos i oferixen una agradable textura i sabor. Badia i Sénia són de gra mitjà, posseïxen les mateixes característiques organolèptiques i són perfectes per a elaborar qualsevol recepta tradicional valenciana. També el Bomba, pel fet que no s'obri longitudinalment, tal com succeïx amb la resta de varietats, sinó que ho fa transversalment com un acordió i aconseguix dos o tres vegades la grandària del gra cru.

La gastronomia de la Comunitat Valenciana basada, sobretot, en l'arròs és fruit del seu clima i de la seua diversitat, de les seues seues hortes, del seu mar i de la seua terra. I prova d'això és un receptari espectacular de cuina mediterrània amb identitat pròpia.

I això és possible perquè el vedat arrosser de l'Albufera, amb quasi tres mil hectàrees de terres inundades pel riu Xúquer, manté en plena producció un increïble món de vida i biodiversitat en el seu interior.

Dos rutes, amb parades en ullals i séquies, recorren una la marjal sud del Xúquer i l'altra els cultius de Sueca. Les dos transiten per exuberants arrossars, camins verds o terrosos, que mostren la realitat d'un producte introduït en la península ibèrica després de la conquesta musulmana, ni més ni menys que l'any 711, i que és hui, ben entrat el segle XXI, una de les joies de la Comunitat Valenciana.

Gracias a www.comunitatvalenciana.com