CVdades

Ací trobareu dades curioses i interessants de la nostra Comunitat:

Història del 9 d'Octubre

El 9 d'octubre o día de Sant Donís és el Dia nacional de la Comunitat Valenciana i en ell es commemora l'entrada a la ciutat de València del rei Jaume I en 1238.
Encara que la conquista i formació del Regne de València no es varen culminar fins a 1304-1305 en la Sentència Arbitral de Torrellas i el Tractat d'Elx, i el territori actual no es va unificar fins a 1851 en l'incorporació de Requena i Utiel, però el 9 d'octubre es va triar com la data més representativa, per ser Valéncia la capital del Regne de València.
 
La ciutat de Valéncia començà a celebrar l'entrada de Jaume I en el any 1338, any en que el Consell General decidí que es festejara l'efemèride solemnement, en una processó general i fent donació d'almoines als pobres i religiosos de les obres mendicants.
 

Posteriorment en el segle XV, la festa adquirí un caràcter més alegre i des dels principals edificis de la ciutat es cremava pólvora i es feien esclatar piuletes i trons.

Els parlamentaris valencians varen plasmar l'acord per a celebrar esta festa en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 1982.
 
El "9 d'octubre" se celebra institucionalment per part del Govern Valencià, del president de la Generalitat Valenciana i d'entitats valencianistes com Lo Rat Penat, en recepcions i altres actes com la Processó Cívica de la Real Senyera en la que hui en dia a les dotze del matí del 9 d'Octubre, la Senyera baixa recta, sense inclinar-se, pel balcó de l'Ajuntament de València, mentre que se disparen 21 salves, com mana el cerimonial. Des d'ací es dirigix la comitiva fins a la Seu a on es realitza un Te Deum d'acció de gracies i d'allí al Parterre fins que torna a l'Ajuntament de València.
 
Previ a la Processó Cívica, Lo Rat Penat, realitza una ofrena floral a l'estàtua de Francesc de Vinatea, en la plaça de l'Ajuntament de València.
 
També es celebra la tradicional mocadorà, que resulta ser un equivalent valencià del dia dels enamorats, festivitat que és també coneguda per Sant Donís, (Bisbe de París) per coincidir el 9 d'octubre en la celebració d'este sant.
 
La Mocadorà consisteix en el costum de que el jóvens obsequiaren a les seues parelles en un present que consistia en un mocador gran de seda o d'un atre teixit que, nugat per les seues quatre puntes, anava ple de fruites i figuretes de massapà. Els més rics els nugaven en una joya.
 

En la ciutat de València, com a acte festiu, des de l'any 2003, es celebra, per la vesprada, una entrada de Moros i Cristians, en representació de totes les Comparses inscrites en la Ciutat, recorrent la Glorieta, carrer de la Pau, carrer Sant Vicent Màrtir i Plaça de l'Ajuntament, omplint la Ciutat, durant unes 5 hores, de música i colorit.

 
Extret i adaptat de www.uiquipedia.org